Maske Üretiminde Kullanılan Kumaş Malzemeleri
COVID-19'un yayılmasını önlemek için artık bez yüz maskelerine üçüncü bir katman eklenmesi önerilir. Dokumasız polipropilen kumaş, bu üçüncü katman için tercih edilen malzemedir, ancak birçok kişi bu malzemenin ne olduğunu veya nereden alınacağını bilemeyebilir.
Katmanlamayı inceleyen her çalışma, yüz maskelerinde ek katmanlar kullanmanın filtrelemeyi iyileştirdiğini, ancak bazı kumaşların diğerlerinden daha fazla filtreleme sağladığını bulmuştur. Halk sağlığı tavsiyesini destekliyoruz ve özellikle yıkanabilir kumaş maskelerde orta tabaka olarak endüstri sınıfı "spunbond" polipropilenin kullanılmasını öneriyoruz.
Giyim ve mobilya endüstrilerine yönelik spunbond polipropilen kumaş benzeri bir his verir. Yıkanabilir ve tıbbi sınıf polipropilen tedarikini resmi kişisel koruyucu ekipman üretiminden uzaklaştırmaz.
Alt dikişi açılmış ve filtre olarak yerleştirilmiş yıkanabilir endüstri sınıfı spunbond polipropilen dikdörtgeni olan pileli bir bez maske.
Maske Çeşitleri ve Kullanım Amaçları
Cerrahi Maskeler: İsminden anlaşıldığı üzere esas olarak cerrahi işlemler sırasında sağlık çalışanlarının kullandığı maskelerdir. Bu maskeler solunum yolu hastalığı olan veya bundan şüphelenilen (Grip, tüberküloz, COVID-19 gibi) bireylerin, hastalığı başkalarına bulaştırmaması için de kullanılır (Şekil 1). Bu maskeler tek kullanımlık olup çıkarıldıktan sonra naylon poşete konarak evlerde çöp kutularına atılmaları gerekir. Sokağa atılmazlar ve evde ortada bırakılmazlar. Çıkarıldıktan sonra tekrar kullanılmazlar. Diğer maskelere göre ucuzdurlar.
Ventilli Solunum Maskeleri: Ventilli maskelerin üzerinde nefes alırken kapanan, nefes verirken açılan valf mevcuttur. Bu maskeler esas olarak tozlu ortamlarda kullanılır. Sıcak ve nemli koşullarda maske içindeki havayı hızla dışarı atarak, uzun saatler boyunca bu maske ile çalışan kişilerin solunum işini kolaylaştırır. Filtreleme yapmadan nefesi dışarı verdiğinden, hasta kişilerin enfeksiyonu başkasına bulaştırmasına engel olmaz. Bu maskeyi kullananların, başkalarına hastalık bulaştırmamak için mutlaka üzerine cerrahi maske takarak kullanması gerekir.
Solunum Maskesi (Ventilsiz): N95 ya da FFPII, FFPIII gibi adlarla da anılan, çevredeki küçük partiküllerin, bakteri veya virüslerin en az %95’ini tutan maskelerdir. Bu maskeler esas olarak sağlık çalışanları tarafından özel durumlarda kullanılmak için üretilir. Covid-19 gibi yüksek bulaşıcı hastalığı olan bireylerin muayenesi, kalp masajı, yoğun bakım tedavileri gibi yüksek riskli işlemler için sağlık çalışanlarının kullandığı maskelerdir (Şekil 3). Hasta olan bireylerin hastalığı başkalarına bulaştırmaması amacıyla, solunum maskesi kullanılmaz. Hasta bireylerin bulaştırıcılığını engellemek için cerrahi maske yeterlidir.